Basmul si Visul lui Hasdeu
Teorii uluitoare infundate in ignoranta, in slaba cultura si in lipsa interesului in ceea ce priveste Adevarul. Aceasta este patura de mijloc a omenirii. Cei din varf sunt violenti si ascund totul cu ura si frica.
Oamenii nu cunosc astazi cine a fost Hypatia din Alexandria, si nici pe cel care a dat ordinele sa fie ucisa pentru teoriile sale indraznete pana si pentru perioada pe care o traim astazi. Numele lui sa piara in abisul intunecat, numele ei sa rasara iar si iar pana oamenii vor intelege.
Teoria lui Hasdeu cum ca bazmul este o oglinda “algebraica” a realitatii visului, este doar o recunostinta adusa ca omagiu in preluarea sa de la filozoafa mai sus amintita, Hypatia, una din incarnarile Iuliei Hasdeu de-a lungul istoriei existentei sale. O teorie sustinuta si explicata in capitolul Fondul basmului din SCRIERI LITERARE, MORALE SI POLITICE.
In continuare va prezentam trasaturile comune a celor doua, bazm si vis, preluate din scrierile domniei sale:
- In vis, totul capata forme mai mult decat iperbolice; (…) aceeasi ultra-exageratiune in basme.
- Ceea ce viseaza omul poate sa se adevereasca in starea-i de veghere; (…) visele pot decoperi ceea ce nu se vede sau nu se stie; de aci orice popor crede in vise
- In basm, ca si in vis, spatiul se sterge; dormind in Bucuresti, omul se viseaza la Paris si peste o clipa la New York, tot asa precum eroul basmului strabate ca sageata pana la buricul pamantului (…)
- In basm, ca si in vis, se sterge nu numai spatiul, dar si timpul.
- In basm, ca si in vis, sborul este un mijloc foarte indemanatic de locomotiune.
- In basm, ca si in vis, omul vede zei sau zane si petrece cu sfintii.
- In basm, ca si in vis, ne intampina monstri, cu cari ne luptam si pe cari mai totdeauna ii invingem.
- In basm, ca si in vis, deosebire de limbi nu exista, toti se inteleg unii cu altii, ba vobesc omeneste pana si dobitoacele.
- In basm, ca si in vis, metamorfozele cele mai extravagante sunt ceva foarte normal.
- In fine in basm ca si in vis, suferintele si nenorocirile cele mai cumplite se incheie sistematic printr-un bun desnodamant, printr-o nunta, printr-un banchet, caci cosmarul in ipnotologie este o exceptiune.
Adevar sau provocare? Sau cum spunea pisica din Alice: Nu sunt nebuna, atat doar ca realitatea ta e diferita de a mea!
Posted on August 15, 2015, in Dormitorul and tagged basm, Hasdeu, vise. Bookmark the permalink. 2 Comments.
Uite o pisica inteleapta !
LikeLike
Pingback: adevarat si adevar | CasaEVV