Scurtă recenzie asupra cărții ISTORIA VISULUI

Yannick Ripa este autoarea franceză a acestei cărţi. Este scrisă cu o oarecare rigiditate dincolo de lejeritatea pe care o arborează, iar acest lucru se poate vedea ușor și din interviurile de YouTube.

Yannick Ripa este istoric ( înainte de a fi profesor universitar) ceea ce poate susţine modul său de a scrie. Cartea, în cazul în care veţi avea curiozitatea să o citiţi, este scrisă folosind modul jurnalistic, adică fără păreri personale şi liniară cap-coadă. Această monotonie este cumva specifică anilor ’90, nu mai mult ea fiind publicată în 1988 şi tradusă în limba română în 1996.

Totuşi, are marele avantaj de a aduna în acelaşi loc, precum într-o arhivă, o serie de nume celebre sau mai puţin celebre din istoria Franţei, care s-au ocupat de teza visatului.

Cele trei mari părți pe care cartea le cuprinde sunt VISUL FALSIFICAT, VISĂTORUL ȘI GROAZA DE GOL și FAȚA ASCUNSĂ A VISULUI. Dacă prima parte este o paradă de succes a pionierilor studiului visatului precum și a cadrului istoric care a gâzduit de-a lungul vremii peripețiile posesorilor de vise (de la cleștele religiei, groaza de visat, înșelăciunile interpreților de vise, pudoarea de a povesti visul), ultimele părți apelează la calea filozofică în încercarea de a da o definiție cât mai exactă visului.

Recomandăm această publicaţie întocmai pentru foaierul larg al titlurilor şi autorilor pe care îi etalează şi din care cititorul poate pătrunde mai târziu, în lumea ştiinţifică sau de jurnal a oniricului.

 

About George Grigorescu

Despre cum să nu fugim de întâlnirea cu Sufletul

Posted on November 29, 2016, in RECENZII, Uncategorized and tagged , , . Bookmark the permalink. 4 Comments.

 1. Intrebare:

  Am observat ca daca esti trezit atunci cand visezi, iti este greu sa te scoli, corpul iti este ca si cum ai fi fost vampirizat. Ce explicatie imi puteti oferi?

  Liked by 1 person

  • Este buna intrebarea, George! Ca o completare, atunci cand suntem treziti dintr-un vis, este recomandat sa ramanem cateva momente in stare de relaxare, altfel riscam intinderi de muschi sau fortari de ligamente de care nici nu stim ca le avem. Visul, din punctul meu de vedere, reprezinta o categorie de incercari ale sufletului de a pregati spiritul pentru evolutie, care nu are a face neaparat cu inteligenta, prin urmare nu este o inventie, este o calatorie in sine. Pentru a putea aduce inapoi informatiile din vis (respectiv a ne aminti visul), este necesara o cantitate impresionanta de energie. De aceea, intuiesc ca trezitul chiar in timpul unui vis este ca si cand un sofer este aruncat din masina in timpul mersului. Aceasta remarca este cumva sustinuta de alienistii secolulul XIX (adica psihiatrii vremii), prinn afirmatia ca pentru a combate visul si halucinatia se poate apela cu succes la practica sexuala. Unde, desigur, se manifesta un consum energetic.

   Like

 2. Da. Intuiesc si eu ca tine de “vehicul”. Daca zicem ca in vis esti in “corpul astral” si esti fortat sa te trezesti, adica sa-ti revina constiinta in “corpul vital”, se intampla ca nu se pot alinia corpurile si, probabil de aici “pierderea de energie”. Similar si in ce priveste schimbarea brusca a frecventei creierului.

  Like

  • Cam da. Personal am avut cateva derapaje prin a ma trezi brusc din vis si sa incep activitate fizica in forta. S-a sondat cu dureri de cap pentru intreaga zi. Am repetat si a fost la fel. Apoi am schimbat registrul si totul a devenit ok.

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: