Visul și Dumnezeu

În cazul în care n-aţi ştiut, visul a fost considerat până în Evul Mediu (în cercurile celor care au crezut în oniric) ca având o legătură strictă cu trecutul subiectului care visează.

După Evul Mediu și până la sfârşitul secolului XIX, visul a căpătat aura unor previziuni ce ţin de viitor. Desigur vorbim aici despre legimitatea interpretărilor sale.

Odată cu începutul secolului XX, s-a constatat că visul are de fapt de a face cu emoţiile nemanifestate, dar mai ales cu frustrările (vezi Freud).

Astăzi însă, putem spune că visul este cu mult mai complet decât în oricare perioadă pe care a străbătut-o, cu putinţă. El poate fi în acelaşi timp trecutul, prezentul, viitorul, probabilul. Importanța sa a fost atât de evidentă şi de vehementă, încât relatări despre vis apar chiar în cartea cărţilor. În Vechiul Testament nu mai puțin de patruzecisitrei de vise, iar în Noul Testament doar nouă vise (după Yannick Ripa). Aşadar, vechimea valorii visului este impresionantă în vechime și denaturată odată cu trecerea prin timp a omului.

Întrebarea de final rămâne fiecăruia dintre noi: de ce nimeni nu-l visează pe Dumnezeu?

About George Grigorescu

Despre cum să nu fugim de întâlnirea cu Sufletul

Posted on October 27, 2016, in Dormitorul, Uncategorized and tagged , . Bookmark the permalink. 5 Comments.

 1. Dar Dumnezeu se viseaza pe el?

  Adica, Dumnezeu e “nimeni”? Zau?

  Liked by 1 person

 2. Cred ca prietena Olga ne-ar spune ca este acelasi lucru; ceea ce as putea fi de acord, in perspectiva anumitor filozofii sau scoli de gandire.

  Din basme stim ca au fost vremuri cand Bunul Dumnezeu se plimba printre oameni (de obicei insotit de Sfantul Petrea) si in acele timpuri oamenii il visau pe Dumnezeu. Interesant este ca in basme oamenii nu-l visau pe Iisus Christos, si mai rar pe Maica Domnului, ci numai pe Dumnezeu. Astazi constatam ca este invers.

  Like

 3. Aveti dreptate, pana si femeile stiu ca logica e limitata!

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: