Limba in abstracto

Hașdeu a vorbit sus și tare că nu se poate da o definiție ușoară limbii, iar asta tocmai din cauza faptului că este în același timp o rădăcină a sufletului cât și o tulpină a minții.

Printre alte categorisiri nișate, se oprește asupra celor două originale (și nu a celor artificiale), îndeobște, și le numește in abstracto și in concreto.

Prima este o manifestare vocală nativă a sufletului.

Cea de-a doua este dialectul (adică limbile Pământului).

Limba in abstracto, pe care o vorbesc toți oamenii (indiferent de vârstă, rasă, religie) dar și toate viețuitoarele, este concepută cu sufletul și manifestată prin sunete. Are urmatoarea formulă a facerii ei:

Son < confuz-articulat + simțire – cugetare > Suflet

Son < confuz-articulat + simțire – cugetare > Suflet

Son < confuz-articulat + simtire – cugetare > Suflet

Confuz, confuz-articulat, articulat + simțire, simțire-cugetare, cugetare = Limba

Urmând raționamentul de mai sus, cuprindem cu mintea mai ușor ce se află în spatele poveștii Turnului Babel prin încrucișarea limbilor. Oamenii au trecut de la cugetare la simțire și nu de la articulare la confuz.

Dumnezeu nu numai ca nu e rău, dar este cu totul mai deștept decât suma tuturor religiilor într-o paranteză și ridicate la orice putere!

About George Grigorescu

Despre cum să nu fugim de întâlnirea cu Sufletul

Posted on May 2, 2016, in Salonul and tagged , , . Bookmark the permalink. 3 Comments.

  1. Religia e una,Cale Adevăr și Viață ,restul sunt detalii nesemnificative ,ori doar purtătoare de titluri ce nu li se cuvin de drept ,iar unii ar trebui să se întrebe ,chiar nu știa Brâncoveanu ce face,ori mulțimea de Voievozi ,ctitori ai Bisericilor ortodoxe ? Sau măcar să-și pună întrebarea ,de ce atâta înverșunare pe ortodoxie ? Faptul că nu pricep scrierile sacre e problema lor,ele nu au fost ascunse niciodată și poate că vor avea șansa de a le pricepe, doar atunci când vor ajunge la nivelul celor ce le-au scris …Despre viețuitoare numai de bine ,au fost înzestrate cu necuvântul pentru a nu ne șopti despre ce este vorba în pildele sacre și-atunci m-am întrebat deseori ,ce caută omul să inițieze ,de unde a câștigat dreptul acesta ,prin ce minune ,dacă ,Cuvântul este la Dumnezeu ? Poate dacă am cugeta mai mult la cuvântul Răstignit ne-am lumina și mai mult ? Oricum căderea noastră e din neascultare ,poate că am mai avea vreo șansă să Ascultăm , să Auzim și-apoi să ne Dumirim …Doamne ajută !

    Like

    • Chestiunea cu religia si domnitorii este foarte delicata, mai ales in contextul in care romanii nu au cautat acces la documente vechi pentru a filtra singuri istoria promovata in scoli. Spre exemplu, exista documente ale lui Cantemir care il invinovatesc pe Brancoveanu de mari crime. Subtire firul pe care mergem noi acum …

      Liked by 1 person

      • Sigur,nu contest asta ,fiindcă nu am asemenea cunoștințe,dar ceea ce știu e că Legea poate recupera din mers pe cei pierduți ,sau cel puțin rătăciți ,io asta am văzut la mine ,am citit mii de cărți ,după fiecare carte ,aveam impresia că știu mai mult și mai bine ,când defapt rătăceam i mai mult și nu credeam vreodată că voi ajunge într-un moment în care voi spune : Nu știu nimic,sau din tot ce am știut până acum,nimic nu este valabil ,așa și cu Doctrina ortodoxă,ea nu are niciun cusur ,e vorba doar de percepția noastră și așa cum spunea Petre Țuțea ,Inteligența ne este dată ca să percepem adevărul ,el este stăpânul nostru ,iar pilda cu Fiul rătăcitor este fantastică ,fiindcă ,cu atât mai mare este bucuria Tatălui ,iar în cazul Brâncoveanu ,pe mine ca și creștină ,nu mă interesează într-atât parcursul poveștii de viață ,cât finalul său extraordinar 🙂

        Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: