Iepurele
Pentru a putea interpreta un vis, este necesar in primul rand a identifica visul. In general, simbolurile din vis merg dincolo de asocierea lor imediata. De exemplu, in vis, iepurele are o semnificatie aparte decat apropierea Pastelui sau blana sa pufoasa.
Despre iepure, as lua in calcul doua ipoteze:
- Lewis Carroll cu Alice’s Adventures in Wonderland
- Interpretarea lui Jung
Lewis Caroll este cel care a readus la suprafata iepurele din vizuina. Este un soi de ghid catre lumea mistica, care ades are porti prin lumea somnului. Iepurele lui Alice este Nebunul din Tarot, cel care-si asuma trecerea dintre lumi. Alice este in acelasi timp si o carte pentru copii, astfel incat Lewis a transfigurat procesul sacrificiului final, astfel incat povestea decurge pe nesimtite.
Jung spune ca iepurele reprezinta diminuarea libertatilor interioare. Cea mai mare libertate a omului este in gand.
Uciderea iepurelui si mancatul din carnea sa reprezinta evaporarea stransorii libertatilor interioare si patrunderea in lumea din vizuina. Invitatia a fost facuta. Ramane doar sa bem sangele lui si sa mancam carnea sa.
Posted on February 16, 2016, in VISE - ELEMENTE DE DICTIONAR and tagged iepure, vis. Bookmark the permalink. 5 Comments.
Azi dimineață m-am trezit în gând cu următoarele versuri:
Ochiul din a frunții tindă,
Vede totul în oglindă.
LikeLiked by 1 person
Mie iepurașul nu-mi spune nimic. Alice în țara minunilor, am citit și am văzut și filme. Drăguț, dar nu impresionant în mine. Coborârea lui Prâslea în tărâmurile interioare pentru eliberarea frumosului și bucuriei, eliberarea izvorului abundenței din ghearele zmeului, da. Deși atunci când am citit-o pentru prima dată, copil fiind, nu am înțeles nimic, azi… îmi spune multe.
LikeLike
Vasile Lovinescu a spus ceva foarte interesant: o societate secreta este cu atat mai secreta cu cat nimeni nu stie despre ea. Cam asa si aici cu iepurele.
LikeLiked by 1 person
Ups! Mis iară pe lângă temă. Da și în povestea cu Prâslea sunt doi care dorm. Îi bai?
LikeLiked by 1 person
Cred ca elementele sunt comune in multe povesti. Praslea tine de constientul colectiv de pe pamanturile Romaniei, Alice de cel briton. Fiecare cu vrajitorii lui. 🙂
LikeLiked by 1 person