Umbra Ceriului
“Ce umbră-i mai groasă
Pe deasupra noastră? “
Sunt locuri în care nu se poate intra dacă nu ai răspunsul corect pentru întrebarea ce ţi se pune. Pentru fiecare poartă există o cheie, fie că o ai, fie că e ascunsă. Dincolo de poartă există întotdeauna ceva, chiar dacă e numai nimicul. Există, însă, locuri şi lucruri despre care nu se ştie mai nimic. Nu sunt ascunse în spatele porţilor, ele sunt pe graniţe, pe linia aceea subţire dintre ceva şi altceva, linie invizibilă, dealtfel, doar bănuită, simţită, trăită.
La graniţa dintre mit şi realitate vieţuieşte Fata Pădurii. La graniţa dintre pădurea întunecată de brad şi albastrul orbitor al cerului, într-un căuş de stânci mute, înfloreşte şi se veştejeşte Grădinuţa Fetei Pădurii, singura ei avuţie.

Grădinuţa Fetei Pădurii
Se spune că Fata Pădurii este fiica Vâlvei Pădurii. Amândouă sunt spirite sălbatice şi neînduplecate. Misiunea Vâlvei Pădurii este aceea de a apăra pădurea de acţiunile distructive ale oamenilor. Răspunde agresivităţii cu agresivitate, copacii sunt tăiaţi, oamenii sunt ucisi. Dintr-o perspectivă neumană, ea restabileşte un echilibru. Dintr-o perspectivă umană, acţiunea ei o transformă într-un demon. Fiica ei nu apără nimic, menirea ei este să însoţească bărbaţii într-un ritual de trecere, trecerea de la ipostaza de bărbat la cea de iniţiat. Ritualul este, iarăşi, unul fără compromisuri. Dacă îl trece va deveni iniţiat şi niciun alt spirit “rău” nu-l va mai putea atinge, dacă nu-l trece, sfârşitul va fi, în majoritatea cazurilor, moartea.
Cele două sunt considerate spirite malefice, demoni, cu toate că uneori vin în ajutorul oamenilor. Vâlva Pădurii îi ajută pe cei care s-au rătăcit prin pădure, fără să fi ajuns acolo cu gânduri rele. Fata Pădurii le permite iniţiaţilor să culeagă din grădinuţa ei plante de leac. În schimbul lor primeşte daruri. Dacă, dimpotrivă, cineva încearcă să fure plantele, va încerca, la rândul ei, să-l ucidă.

nemaivăzute plante de leac
Spiritele malefice sunt prezente în imaginarul colectiv ca fiind hidoase, bătrâne, respingătoare. Totuşi, cele două apar uneori în povestiri ca fiind femei foarte frumoase, ademenitoare, capabile să sucească minţile bărbaţilor. De aici asocierea lor cu nimeni alta decât Lilith, prima femeie, Marea Zeiţă a cultului wiccan, despre care unele teorii spun că la începuturi a fost o divinitate bună, însă regimul religios patriarhal ar fi demonizat-o.
Spirite primare fiind, ele acţionează ca nişte oglinzi. Necunoscând sau neamintindu-şi decât agresivitatea, frica, moartea, nu pot oglindi altceva. Nu le-a întrebat nimeni niciodată ce sunt şi ce vor, s-au tras concluzii la sfârsitul evenimentelor, dar numai din perspectiva omului. Întrebarea este : dacă li s-ar arăta iubire, acceptare şi înţelegere oare nu s-ar transforma din demoni în fiinţe angelice sau măcar în fiinţe umane? Merită încercat !
Adevărul nu este liniar şi nici nu-şi are rădăcinile în prezent. Aproape de fiecare dată, nimic nu e ce pare a fi. Pământul are lumina lui şi Cerul are umbra sa. Păzitorii sunt în continuare acolo, la graniţa nescrisă dintre întuneric şi lumină, întrebând.

păzitorii
“…Portărei de Poartă,
Vă răspund la toate:
Astă lume are
O umbră mai mare,
Care-i cea mai groasă
Şi-i deasupra noastră:
Umbra Ceriului.”
(fragment din poezia ceremonială a nunţii)
Posted on January 7, 2016, in Gradina, Uncategorized and tagged Fata Padurii, Lilith, Valva Padurii. Bookmark the permalink. 6 Comments.
“Miorita era curva”
by Emil Cioran
LikeLiked by 1 person
Un om rau, Emil Cioran, dupa parerea mea. Dar numai la gand. Aparent, ochii lui au si frica in ei. Dar este o alta poveste asta.
LikeLiked by 1 person
Spanul din Harap-Alb era “om rau”, Cioran este doar Nihilist, adica e sublim, dar pe dos, pe invers. Prietenul si admiratorul sau, domnul Tutea, il vedea “realizat” in amurgul vietii. Ce s-a intamplat nu mai stiu.
Eu speram sa aflu adresa de unde sunt “capturate” “grafiile luminii” din admirabilele poze de mai sus.
Domnul V.L. ne spune ca fiecare Prag are un Gardian, un Pazitor cu aspect terifiant ce-ti cere o parola ca sa te lase sa-l treci, ori Parola o stii numai dupa ce ai trecut de Prag.
Fata Padurii inchide Usa si-si vara Cheia intre sani. Scoate-o daca mai poti!
LikeLiked by 1 person
Speranta este o atitudine potrivita 🙂 Din (ne)fericire Gradinuta Fetei Padurii nu e pe o strada, nu are numar de casa si prin urmare, nici adresa. Desigur, mai mult sau mai putin precis, se poate spune ca e cam la o ora si jumatate de mers de la stana baciului Ion a Fatoaiei, in functie de cum te alearga cainii. In principiu, urci pe drumul forestier si cand dai peste niste blocuri de piatra, te abati spre stanga si urci in patru labe vre doua sute de metri. La capatul celor doua sute de metri, cu limba de-un cot, zgariat de cetina taioasa, cu gura uscata ca iasca si degetele zdrelite de pietre, te izbeste un val de caldura ridicat din ierburile inalte pana la brau, in care nu poti vedea ce lighioane misuna, taindu-ti astfel elanul de a merge mai departe. Oricum, nu mai poti inainta decat vreo cincizeci de metri, cam in acelasi fel ca pana atunci, pana dai de peretele vertical de stanca. Iti tragi sufletul ramas undeva in urma, faci ochii cat cepele la florile nemaivazute, cu toate ca te stiai destept si ca le-ai vazut pe toate, te uiti la stancile cu urechi (sau coarne, dupa caz) si singurul gand ce-ti vine in minte e s-o stergi cat mai repede de acolo. Ai ajuns in Gradinuta, obiectivul a fost atins. Ai vazut, nu sunt straturi, nu are gard, nicidecum poarta, chei si alte maruntisuri, pietrele tac, Fata, nicaieri. Faci cateva poze sa le poti arata prietenilor si pleci. N-a fost mare lucru 🙂
Acum, haideti sa facem un exercitiu de imaginatie: Dam timpul inapoi. Gradinuta este tot acolo, tot a Fetei Padurii. Toata lumea stie unde este, insa nimeni nu-si doreste sa mearga acolo, pentru ca se stie, astfel de locuri nu sunt terenuri de joaca, sunt locuri sacre, indiferent carei entitati, bune sau rele, i-ar apartine. Presupunem ca un membru al familiei este grav bolnav si numai o planta de leac crescuta in Gradinuta l-ar putea vindeca. Sau presupunem ca turma de oi pe care o aveti, singura sursa de venit, cea care va permite sa va intretineti familia compusa din vreo trei generatii, s-a imbolnavit, oile mor pe capete si nimic altceva nu le poate salva. Stiti ca leacul e acolo. Mai stiti ca e pazit, ca sunt sanse foarte mici sa-l puteti lua. Fara acel leac nu exista nicio speranta pentru cei bolnavi. Daca reusiti sa aduceti planta, ii salvati, daca nu reusiti, muriti, mor si ei. Imaginati-va ca iesiti din casa cu aceasta convingere in voi, e un fel de plecare la lupta, intoarcerea…sub scut sau pe scut. E greu de imaginat, pentru ca viata noastra de toate zilele nu presupune asa ceva si totusi, incercati sa va imaginati ! Energia pe care o incorporezi la inceputul acesti calatorii face ca totul sa se schimbe, fiecare pas este TRAIT, fiecare pas este o alegere, un fel de nebunie pune stapanire pe tine, toate se intorc cu susu-n jos, raul devine sursa de bine, demonul iti poate deveni aliat in salvarea vietii sau ucigas, totul depinde de tine, totul este altfel, fiecare piatra de care te impiedici, fiecare radacina de care te agati devin praguri, urci, palma, genunchi, crengi biciuindu-te, sangele bubuindu-ti in urechi striga cuvinte neintelese, ierburile ridicandu-se zid in fata ta, stancile ascutite pana la cer, vuietul vantului prin brazi, traieste totul ! Traieste ! Hotararea, frica, speranta, ura, iubirea, groaza, moarte, viata, toate amestecate intr-un singur simtamant. Apoi, apare Ea.
Asta este o parte din ce ne tot repeta Il Separatio : harta nu e teritoriul. Multa vreme n-am inteles ce spunea. Pragurile, portile, portalurile, cum vreti sa le spuneti, prea putine sunt reprezentate fizic si interactioneaza cu cautatorul. Majoritatea sunt acolo, nevazute de ochiul aflat in stare de privire, ci numai de cel in stare de vedere. Abia in felul acesta se poate vedea umbra cerului, altfel, lumina e lumina si intunericul, intuneric. Simplu 🙂
LikeLiked by 4 people
Si uneori, se isca un vant, un fel de vant, care tot trecea prin tine si te putea lua cu el. Stiai asta, simteai asta, undeva dincolo de intelesurile mintii. Crengile nu se aplecau, frunzele nu tremurau in el, doar omul era secatuit de putere si de viata. Uneori il mai gaseau, asa, intins pe jos ca o sperietoare rasturnata, ca un brat de zdrente, alteori il intalneau, umbland, fara nicio vlaga, cu ochi incetosati,cu mintile ratacite, la mare departare de locul pe unde se stia ca fusese. S-a mai intamplat si sa dispara fara urma.
LikeLiked by 3 people
OK. Ma multumesc cu destulele locuri similare care mi-au iesit in cale prin plimbarile montane. Probabil ca mai sunt cateva mii care ne asteapta. Eu am cam dat adresa exacta si fotografiile in suport digital la toti la care am putut, si asta fara sa mi-o si ceara. Oare de ce?HaHa!
Sfanta poezie, ne lasi fara radacini!
LikeLiked by 1 person