Despre noul an

In fiecare an repetam un lucru demn de stiut de toti oamenii, mai cu seama de catre romani, caci ei sunt descendenti directi din primele popoare ale lumii. Cunoastem nazurile celor care spun ca dupa orice lucru important apar si nemultumitii care sa-si dea cu parerea, care nu se pot bucura de un lucru simplu si marunt ca atare. Doar ca, asa a cazut lumea. Bucurandu-se gresit. Nu este cazul nostru, va asigur! Noi avem stiinta si nu sentimentalisme sau fraze (Hasdeu dixit).

Anul nou incepe in Martie, si nu cu inceputul lui Martie ci pe data de 25 ale lunii. Cum vechiul calendar a fost cu aproximativ 14 zile in urma fata de cel gregorian dupa care ne ghidam astazi la insistentele unora sau altora, data noului an este 8-9 Aprilie. Iata si explicatia pentru care decalajul ninsorii de iarna ne duce intr-o vaga eroare de fiecare data.

De ce 25 Martie? Pentru ca lumina a biruit intunericul pe 25 Martie in timpuri pe care oamenii le-au dat uitarii.

Teza innoirii anului in Martie nu este noua, nu mai degraba dar luna Decembrie poarta numele de Luna a zecea – DECE. Asadar, sarbatorim cu handicap innoirea anului in cea de-a zecea luna a sa.

Curios este ca romanii isi ureaza ani multi si nu ani fericiti. Cred ca si copiii lor latini au dus asta cu ei. O schizma din trecutul atalant.

La multi ani celor cu nume Vasile!

Vasile = Basileum = Imparat

Posted on January 1, 2016, in Kuvinte den vatrani. Bookmark the permalink. 7 Comments.

  1. Dumitra Ionescu

    La multi ani, George!! Sa ai un an super cu sanatate si bucurii!! Promit sa-ti spun si pe 25 martie!!!

    Liked by 1 person

  2. Da eu am aflat de curând, că strămoșii sărbătoreau Anul nou la echinocțiul de toamnă. Căutați la tradiții și obiceiu.

    Like

  3. La multi ani si fericiti, prieteni!

    Autohtonii isi ureaza “La multi ani” deoarece “Regentul Varstei de Aur” a fost Saturn/Kronos al carui simulacru se poate vedea si astazi in drum spre Vf. Omu din muntii Bucegi.
    Era “Sefu” si este si astazi intr-o oarecare masura, in ceea ce priveste Romania. Alba-Neagra.

    Like

  4. De două zile am observat că zumzăie cărăbuşii, insecte ce de mama obiceiului se trezesc în luna mai. Deci acu e mai or … Anul nou se calculează luând în calcul natura or datele așa numitului calendar fix?

    Like

    • Calendar fix, Olga! Insa, toate modificarile climaterice care au drept cauza omul, au dus implicit la dereglarea ecosistemului, a vietii animalelor si insectelor si tot asa. Dar anul se calculeaza in functie de data fixa.

      Like

Leave a comment