Scurta recenzie asupra Cartii lui Mirdad

Cartea lui Mirdad a fost publicata in anul 1948 de catre autorul libanez Mikha’il Na’ima.

Cartea se doreste a fi un ideal filozofic dupa mitul biblic al lui Iisus, construit pe baza credintei lui Noe, supravietuitorul potopului. Scrierea atinge usor stilul lui Tolstoi, personaj principal devenind pe rand mai multi participanti la poveste, ultimul fiind chiar Mirdad. Se poate observa destul de usor ca Naima construieste pe baza povestilor vechi propria sa frustrare referitoare la lume. Dedublarea sa cu un personaj istoric precum Iisus sau cuiva de talia sa (dar care in cartea sa poarta numele Mirdad) esueaza, din punctul meu de vedere. Vederile sale bazate pe o educatie religios-filozofica nu sustin o logica puternica care a traversat timpul pana in zilele noastre iar pe alocuri invataturile sale se contrazic intre ele.

Trebuie inteles ca Mirdad nu este pe atat de autentic pe cat este Iisus, pentru ca in fata celui din urma nu gasesti argument. Chiar daca te-ai stradui sa o faci, n-ai juca decat rolul inecatului care cu cat se zbate, cu atat se scufunda. Pe cand in Mirdad, se ivesc dezechilibre.

Nu voi recomanda, precum Osho, sa cititi aceasta carte de mii de ori, dar va recomand sa o cititi pentru ca fiinteaza in ea lucruri bune, uneori se inalta la calitatea de maiastru.

Detaliile legate de autenticitatea istorica a cadrelor, atinge tangential realitatea, deci nu luati acest lucru ca un reper in studiile sau credinta pe care vi le insusiti.

In speranta ca am reusit sa conturez cat mai bine pozitionarea cartii in biblioteca voastra, va doresc lectura usoara si plina de rabdare!

Cu drag,

 

About George Grigorescu

Despre cum să nu fugim de întâlnirea cu Sufletul

Posted on December 2, 2015, in Biblioteca, RECENZII and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. 12 Comments.

 1. Și de ce vi-ați bătut capu cu ea? Întreb și eu… nu dau cu pietri!

  Like

  • Buna, Smaranda! Mi-a fost recomandata cartea si mi-am spus ca ar fi un start dragut in deschiderea lecturii de grup. Mai multe creiere, mai multe pareri. Se cerne ce este de cernut si este un exercitiu bun in pastrarea valorilor.

   Despre carte, recunosc ca mi-a trezit interesul zvonul ca se face referire la manastirea lui Noe si actiunea ce se petrece in preajma ei.

   Nu sunt de parere sa citesti orice, doar de dragul de a citi. Gasesc util sa se faca o selectie a cartilor in prealabil, dupa metode bine definite de fiecare in parte. Dar daca imi este recomandata o carte, merg pe mana prietenilor mei! Unde nu duc eu, duc ei cu siguranta! 🙂

   Liked by 1 person

 2. Valori! Ce-s alea? Nu-s cam relative? Am auzit în mine că valorile le avem noi nascuți aci, în ADN transmise. Dacă ne-om aminti de ele oare nu ne-om economisi o grămadă de cărți scrise aiurea și om avea mai mult timp să trăim în umbra lor? Cu drag George, sper că nu am supărat sau așa… 🙂

  Like

  • Din cate am probat eu, orice este relativ in afara de adevar. Proiectiile adevarului sunt si ele relative, a vorbit Il Separatio despre ele.

   Asadar, daca valorile sunt adevarate, ele nu pot fi relative. Celor care nu vad din nastere, intr-adevar nu le poti explica ce este culoarea maro. Dar poti incerca sa creezi un alfabet Braille prin care sa poti comunica cu imaginatia lor. Caci ei sunt deficitari in imaginatie daca le-a fost dat sa fie orbi. Cel putin, asa vad eu lucrurile.

   Liked by 1 person

 3. “Stapanind mai putine – esti stapanit mai putin.
  Stapanind mai multe – esti stapanit mai mult.
  Stapanit mai mult – pretuiesti mai putin.
  Stapanit mai putin – pretuiesti mai mult.”
  Cuvinte simple si limpezi, chiar daca ai ramane numai cu aceasta invatatura din toata cartea, citirea ei n-ar fi timp irosit.
  Parerea mea 🙂

  Like

 4. Doar atat? Parca mai vad niste nuante acolo 🙂
  Cum interpretam “Stapanit mai putin, pretuiesti mai mult?”

  Like

 5. Asta cu ce-a vrut sa spuna autorul, nu mi-a prea iesit nici la scoala, prin urmare, te las sa vorbesti cu el 😉

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: