comori ale limbii noastre – a de var
h-rana – rana este
uita-te – cat de frumos ne indemnam sa uitam de noi pentru a vedea.
minte – minte sau a minti?
iar-ta – iar tu, aminte
cer – 🙂
lumi-na – multe sunt
in-tuneric – prin materie
dar – darul.. sau un fel de a spune ce conteaza dupa
rai – o rai, o fi rai (rau) o nuanta subtila..
va rog sa completati, comentati, cum doriti.
Posted on July 13, 2015, in Kuvinte den vatrani, Salonul and tagged constiinta, cuvantul, cuvantul era dumnezeu, limba noastra. Bookmark the permalink. 5 Comments.
Ne-a placut asta cu “Minele”! A construi puntea, “podul de aur” intre “Minele propriu” si Sinele Suprem, iata scopul Vietii!
Repetandu-ne, spunem:
InAtelAleptu=Intelept, din protoromana/aromana=in acel ales, adica Hristos!
LikeLike
Și totuși Minte vine din latinescul Mentes M Entes ,unde ente de la entitate , are un soi de invidiualitate extremă ,deslușisem cu ceva timp în urmă ,ce reprezintă statuetele de la Cucuteni ,acelea care au fost denumite de către specialiști ,ca fiind idoli feminini,ori n-are nici un fel de legătură cu asta ,în realitate acele statuete reprezintă fidel Trunchiul Cerebral uman (turnul de veghere ),sediul funcțiilor vitale.Dacă ne uităm la imagini ,vom vedea că trunchiul cerebral împreună cu mezencefal etc , are poziția și asemănarea Sfinx-ului .
Prin urmare și ceea ce ni-i se prezintă ca fiind vas ritualic ,de la Cucuteni,nu este altceva decât calota craniană ,în care este prezentat în detaliu și canalul măduvei spinării ,de o importanță extraordinară .
Am și eu un cuvânt frumos ,Păpădie .
Să vă fie cu folos și vegheați !
LikeLiked by 1 person
Zamolxi-a tăcea
LikeLike
E simplu: GAL e ALB, galben este o atingere a albului, “ben” devine sufix si automat ii da un alt sens. Dar este posibil si ca radacina lui galben sa fie “galb” si nu “gal”, iar terminatia sa indice masculinul.
Cazul lui albastru este diferit, el pare sa poarte radacina “alb” fara dubiu. Undeva in arhivele istorice ale limbilor este posibil ca albastru sa se fi numit candva, galastru. Galastru este un nume propriu in zilele noastre, folosit cu precadere in Italia.
LikeLike
Drag-drog 😉
LikeLike