Crede si nu cerceta?

M-am gandit bine inainte sa scriu acest articol. Tema nu se incadreaza in misiunea noastra, la prima vedere. Dar spre sfarsit, concluzia va va pune intrebari ale caror raspunsuri va pot aduce o libertate, partiala macar. Iar daca aceasta nu se va intampla, inseamna ca drumul vostru este mai lung decat v-ati fi inchipuit vreodata.

Legenda:

Dochia a fost o baba care s-a urcat cu oile pe munte in perioada de inceput a lunii Martie. Daca la poale era cald, spre varf vremea devine crancena, iernatica. Baba isi leapada 7 cojoace (dupa alte surse 9 cojoace). In varf de munte, unde astazi sunt Babele, Baba Dochia moare de frig si IMPIETRESTE. Dochia apare si in legenda in care era sora lui Decebal iar Traian se indragosteste de ea. O prinde cu soldatii pe cand era la pascut cu oile insa ea cere divinitatii sa o impietreasca, mai degraba, decat sa mearga cu el. Sunt variante care spun ca este vorba de muntele Ceahlau.

Intrebari duse in extrem (legendele sunt incifrate intotdeauna):

1. De ce baba nu isi da seama ca temperatura de la poale nu este aceeasi cu cea de pe varf? Doar era “localnica”. Stim asta pentru ca nu-ti pasti oile unde nu e treaba ta.

2. De ce temperatura pare sa creasca odata cu urcarea, de vreme ce isi leapada cojoacele treptat (7 sau 9 cojoace), iar in varf brusc e frig de moarte?

3. De ce nu putrezeste Baba Dochia dupa moarte ci impietreste?

Adevarul:

Baba Dochia a fost un vulcan care aparent s-a numit Dokia. Acest vulcan a erupt in urma cu cel putin 5000 de ani in urma, luna Martie, de 7 ori sau de 9 ori. Si-a lepadat “cojoacele”. Ii era din ce in ce mai cald, deci vulcanul acumula din ce in ce mai multa energie. La sfarsit, dupa eruptie, a inghetat (era luna Martie, in Bucegi era iarna) si (sau) a impietrit (lava s-a racit). Explozia a aruncat lava, pietre si stanci pana pe platoul Bucegi, astazi toate pietrele purtand urmele curentului sau.

Se socoteste ca vechimea megalitilor este de 5000 de ani. Megalitii de pe platoul Bucegilor erau acolo dinainte de eruptie, astfel incat si astazi inca se mai observa cum lava aruncata pe platou s-a scurt pe langa ei, sapand la baza lor (cel mai bine se vede la Leu – adevaratul Sfinx). Stratul de lava a avut cel putin 3 metri adancime. Eruptia a fost atat de puternica si zgomotoasa incat legenda ei a ramas pana in zilele noastre. Despre asta era vorba cand spuneam “piatra topita” cu ceva vreme in urma.

De ce nu vad oamenii? Simplu. Sistemul le-o cere sa nu vada. Sistemul le construieste o carare de pe care le cere sa nu se abata orice s-ar intampla. Iar oamenii, fara cuminti, o fac.

Acest articol ii este dedicat lui Bucegi Natura.

Sursa foto: Aici

Posted on June 25, 2015, in Social and tagged . Bookmark the permalink. 2 Comments.

  1. “Culmea ar fi ca tot ceea ce se intampla sa fie adevarat !”

    Sesizam legatura dintre povestea domnisoarei “baba” Da-chi-a, ciobanita – neofita, initiere-ascensiune, “cele 7/9 ceruri”, “chakrele dimensiunilor superioare” si “Ia-ti sufletul si umbla”? High Jump!

    Naivul din mine chiar a crezut ca o parte din sutele de sfincsi subterani, subacvatici si terani din Romania si de aiurea au fost facuti prin topirea pietrei. Bine, eu tot mai cred ca marea lor majoritate a fost facuta prin “imprint”. Oare exista cuvantul acesta?

    A-ti fost in Ceahlau, a-ti vazut cat de mult este acolo? Si daca mai raman ceva dubii dati o fuga si pana-n Calimani, la 12 Apostoli, ca n-o sa va para rau. Na, ca iar m-am laudat!

    Like

    • George, e mult de discutat pe tema megalitilor. Cred ca se stia si tehnica cimentului, poate nu formula de astazi, dar ceva se stia. Andezitul folosit in diferite locuri (inclusiv Argedava si Zarmisegetuza) este roca vulcanica; cu siguranta omul s-a intrebat daca piatra poate deveni rigida din topita, cum s-ar putea si invers?
      Oricum, cioplitul ramane de capatai in istoria megalitilor.

      Like

Leave a comment