Portile Visurilor

Vom reda in continuare un paragraf din cartea intitulata Visul, sub redactia lui Liviu Popoviciu din 1978, editura Dacia.

“La om, “profilul” tipic al unei nopti de somn se prezinta astfel: individul adult trece succesiv prin patru stadii de somn lent, incepand cu somn lent superficial (in 3 stadii), pana la somn lent profund (2 stadii), care se desfasoara in primele doua ore de somn. Prima faza de somn paradoxal apare in general la 120 minute dupa adormire, dureaza in medie 15 minute si marcheaza terminarea primului ciclu de somn. Urmeaza al doilea ciclu, cu durata medie de 90 minute, terminat de asemenea printr-o faza de somn paradoxal de 15 – 20 minute. In acest fel, in cursul unei nopti, se succed 4-5-6 cicluri de somn si de faze paradoxale (“vis” – in terminologia lui Jouvet), astfel incat, la sfarsitul noptii, somnul paradoxal va constitui 18-22 % din cantitatea totala de somn, adica in medie 80 – 120 minute.”

Referitor la acest paragraf apare si un grafic care semnaleaza fazele aparitiei viselor pe timpul unei nopti, respectiv si cu aproximatie la orele: 00:00, 01:15, 03:00, 04:15, 05:05, 06:30, 07:30.

Intre toate aceste cicluri ale somnului in care aparent se deschid porti ale visurilor (7 vise diferite, 7 porti diferite, 7 peceti), iese in evidenta o singura stare de veghe cuprinsa in intervalul noptii, anume la ora 05:00, precum o gura de oxigen pentru cineva care se scufunda si sta timp indelungat sub apa, dupa prima jumatate plina. Asemeni unei piramide. Nu putem sa ignoram intrebarea daca cele 7 porti corespund celor 7 chakre.

Cunoastem deja intervalul 03:00 – 04:00 ca fiind o deschidere catre alte dimensiuni (o pomeneste prea bine si indubitabil Eliade in Nunta in cer), iar aparent confirma graficul lui Popoviciu.

Cat despre durata totala a viselor, daca suprapunem peste informatia din Inception, 5 minute de somn in realitatea imediata echivaleaza 60 minute de realitatea onirica (in timpul visului), rezultand in felul acesta circa 960 – 1440 minute (de la 16 la 24 ore) petrecute in vis. Si ce coincidente remarcabile!

REM = Rapid Eye Movements

IMAG0584

About George Grigorescu

Despre cum să nu fugim de întâlnirea cu Sufletul

Posted on April 27, 2015, in Dormitorul and tagged , . Bookmark the permalink. 1 Comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: