Nu conteaza la cine te rogi, conteaza cine te asculta !

Simona Reinyte      In ultima vreme auzim tot mai des cuvantul “spiritualitate”. Atat de des incat nu poti sa nu te intrebi daca nu cumva e o noua gaselnita care va avea partea ei de glorie si apoi se va stinge precum flacara violet sau va cadea in uitare precum ateismul ori soborul de preoti, toate in mare voga la un moment dat.
Era o vreme in care oamenii se declarau religiosi. In momentul in care si-au dat seama ca ceea ce numesc religie n-are nicio legatura cu credinta si nu este decat o forma de manipulare, au inceput sa se declare atei, adica inafara curentului religios. Adevarul este ca omul are nevoie de credinta asa cum are nevoie de aer, asa ca majoritatea celor ce s-au declarat atei au inceput sa devina spirituali. Nu mai vreau sa fiu maipulat, dar am nevoie sa cred in ceva ! In ce sa cred? Si atunci incepe cautarea.
Fenomenul numit spiritualitate este mult mai permisiv decat orice religie. S-au facut scoli in acest sens, exista maestri, invatatori, guru, denumirile variaza de la un curent la altul, la fel ca si caile spre iluminare.Way to the horizon-Kittiwut ChuamrassameeSunt cai mai mult sau mai putin batute, mai largi sau mai inguste, insa sunt ale lor, asa ca nimeni n-ar trebui sa fie consternat daca se cer bani ca sa ai voie sa-i insotesti pe drumul lor. Este perfect normal. E drumul lor, ei l-au facut, e la fel cum platesti taxa pentru autostrada. Ei nu te manipuleaza. Orice incercare de a urma un astfel de maestru, nu este decat o forma de auto-manipulare. Este frica de a porni singur pe un drum nevazut, drumul tau. Degeaba il cauti cu GPS-ul, degeaba te uiti in globul de cristal, drumul nu e nicaieri, el se va scrie pe masura ce vei face pas dupa pas. Ce te asteapta la capatul lui? Chiar trebuie sa te astepte ceva, cineva? Cele mai frumoase drumuri sunt pentru a calatori, nu pentru a ajunge la o destinatie. Asa ca roaga-te de vrei, mediteaza, inchina-te, fa orice te ajuta si iti da putere sa iti scrii drumul, dar nu-ti calca niciodata pe suflet !

Posted on April 14, 2015, in Prispa and tagged , , , . Bookmark the permalink. 8 Comments.

 1. A fii religios, nu are nimic in comun cu vreo religie. Spiritualitatea este un concept generic care vrea sa cuprinda tot ce tine de interioritate, de constiinta, suflet, duh, sau cum ne mai place sa-i zicem, pentru cei mai multi…NECUNOSCITULUI. Cum sa n-ai nevoie sa CREZI in “ceva” cand nu sti cine si ce esti?! Cand ego-ul a luat lumea in stapanire si face cea vrea cu ea? Nu trebuie sa crezi in nimic…doar trebuie sa CONSTIENRIZEZI realitatea, sa scapi de trecut, de conditionari, acestea genereaza confuzie, iar acel “cineva” care te indeamna sa crezi, este propria ta natura…
  Incerc sa explic aceasta stare care este de fapt sentimentul, starea, mintea…RELIGIOASA. Bineanteles ca este extrem de simplu…dar pe cat de simplu este de aratat, pe atat de greu este de inteles. Ego-ul nu te va lasa sa preiei cotrolul fiintei. Acesta este stapanul care decide in numele nostru, si nici macar nu exista cu adevarat, Este doar in mintea noastra, un implant al educatiei, un blestem…Si egoul decide, chiar atunci cand te indeamna sa cauti in interior.Dar el te indeamna sa cauti acolo PUTEREA, vrun “castig”, fie el si spiritual, el te indeamna sa AJUNGI, eventual sfant, cu toate avantajele(?!) sfinteniei…
  Spui sa ne rugam, sa meditam, sa facem ce-om face…numai sa nu ne calcam pe “suflet”. Care suflet?! Mai intai sa-l DESCOPERIM…Sa fim constienti de aceasta realitate interioara.
  Meditatia, este insasi starea de gratie in care ,prin faptul ca descoperi TACEREA, nu ramane decat sa-ti “auzi ” sufletul. Dar cum sa meditezi cand ego-ul iti spune ce si cum s-o faci…si DE CE?!

  Like

 2. In graba, se intampla sa folosim cuvantul „religios” in locul lui „credincios”. Si nici macar nu este o confuzie, cunoastem diferenta dintre ele, este foarte mare, dar il folosim pe primul tocmai din cauza acelor tipare de care vorbeai si tu. Din cauza grabei, sub imperiul emotiilor, presupunand ca ceilalti stiu ce vrem sa spunem, facem tot felul de greseli de exprimare. Dar sa ne intoarcem la tipare, ele nu sunt neaparat conditionari, asa cum nici egoul nu ti-l impune nimeni, nu-l construieste cineva din exteriorul tau, cel mult iti ofera caramizile cu care sa-l construiesti singur. Spui ca egoul stapaneste fiinta si nu-ti va da voie sa o iei in propria stapanire. Dar cine este acel altcineva care sa te salveze de tirania egoului si sa te ia sub aripa ocrotitoare? Mi se pare mie sau spui ca egoul asta e o chestie foarte daunatoare si rea? Am inteles bine?
  Da, am spus sa meditati, sa va rugati sau sa faceti orice altceva va ajuta sa va ingrijiti si sa va bucurati de voi, presupunand ca stiti ce este sufletul, chiar daca nu aveti o definitie clara, nu stiti in ce chakra salasuieste, nu-l puteti atinge cu degetul si nu l-ati vazut niciodata. Nici macar nu este nevoie, stim fiecare ca avem un suflet iar asta este tot ce conteaza J

  Like

 3. Toate incep de la un proces …e interior…
  Nu-i problema cu ego-ul,nu-i problema cu rautatea ,cu orgoliul,cu…atatea cate umbla stramb prin lume , cu faptul ca ele sunt in lume.Problema e cand le vezi la tine…oiii,oiiiii,astea nu erau ale lumii,nu erau ale religiei ,bisericii ,popilor,moastelor,educatiei,sistemului social…astea tampe si urate ale mele erau,sunt in mine!Circ !Cand iti vine vederea e circ !
  Si zici :Iarta-ma,iarta-ma,iarta-ma !
  Si se aude : Raspunde Gheorghe,raspunde Marine,raspunde Ioane,raspunde !
  Nu te joci cu constiinta.
  Apoi iarta,te trece printr-un iad mic si iarta dupa cum ai iertat !
  Apoi nu mai zice nimic,ramai cu un dor imens,sfasietor, dor de sacru !
  Lume fara dor de sacru ? Se compara, se religioziteaza,se credintializeaza ,se ….iar se imbratiseaza,apoi iar,cand si cand,fara imbratisare ce ar iesi ?

  Pupa-ne ,Calin, cu ego cu tot,daca nu ne pupi cum suntem nu stii nici unde sa ne duci si nici cine suntem!

  Liked by 1 person

 4. Ai vazut Cheia ?

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: