Ida si Pingala – Adevar sau provocare? – episodul 1
Uneori in viata, din cauza pietrei din pantof ajungi sa urasti pantoful. Este si cazul unei informatii gresite. Iti poate produce o rana atat de mare, incat orice amanunt asimilat din respectiva conjunctura iti devine dusman. Periculos!
Despre Ida si Pingala, subiectul urmatoarelor articole, se poate spune ca sunt denumiri generice pentru doi curenti energetici din corp, foarte putin discutati in literatura de specialitate la adevarata lor valoare. Li se atribuie tot felul de artificii si supozitii bazate pe intuitii artificiale si confuzii care curg in cascada si care, realmente, nu duc nicaier ba chiar pot produce grave dezechilibre.
Cel mai mare esec al internetului (si aici atentionez mai ales pe cei care sunt sau devin invatatori de oameni) este confuzia culorilor celor doi curenti, identificati adesea cu cei doi serpi ai caduceului lui Hermes. In proportie de 98-99 % din cautarile pe internet cu referire la Ida si Pingala, reiese inversarea culorilor: curentului Ida i se atribuie culoarea alb, curentului Pingala i se atribuie culoarea rosu.
Foarte pe scurt vom argumenta indiscutabil faptul ca adevaratele culori sunt exact invers:
1. Cel mai simplu argument este grupul GAL continut in denumirea PINGALA care inseamna ALB. Exemple sunt foarte multe: ManGALia, GALati, GALina, Tara GALilor, etc. Este o informatie data de cercetatorii lingvisti si istoricii dedicati, nu exista dubii in acest sens.
2. Shakespeare foloseste un text in cartea sa Julius Caesar care face referire la Ide. Se pare ca termenul era cunoscut pe mapamond si nu era local vedic (pentru ca denumirile s-au pastrat intacte in traditia vedica). In carte i se spune lui Caesar, “Ai grija la Idele lui Martie!”. Idele desemnau zilele de luna plina, care erau stabilite la jumatatea lunii, adica pe 15. Si iata-l pe Caesar asasinat pe 15 Martie 44 i.e.n., de Ide. Adica o perioada rosie.
3. Nu in ultimul rand, in Enciclopedia medicinii indiene: examinatii clinice si metode de diagnosticare – volumul 3, la pagina 141 paragraful 37 se spune astfel: (traducere) “In cele trei artere (mentionate deasupra) sunt asezate cele trei (forte ale naturii): Luna (in ida), Soarele (in pingala) si Vantul (in sushumna). De asemenea, (cele trei gune): rajas (in ida), tamas (in pingala) si sattwa (in sushumna). Deci, de asemeni, noaptea (este asociata cu ida) si ziua (este asociata cu pingala) (…)”.
Despre cele trei gune (principii) vorbeste si Vasile Lovinescu identificandu-le cu cele trei Iele din traditia romaneasca, Rosalina, Margarina si Savatina, adica Rosu, Alb si Negru. Trebuie retinut de asemeni ca Luna nu este alba, este luminata de Soare si apare ca fiind alba, pe cand Soarele insusi este o stea alba.
Asadar, culoarea curentului IDA ESTE ROSU, culoarea curentului PINGALA ESTE ALB, iar curentul SUSHUMNA ESTE TRANSPARENT.
In episodul 2 vom vorbi despre cine da culoarea acestor curenti si de ce este important sa nu inversam culorile lor
Posted on February 5, 2015, in Laboratorul and tagged Alb, Ida, Pingala, Rosu, Sushumna. Bookmark the permalink. 1 Comment.
Interesanta si curajoasa abordare!
In teorie, cei doi curenti subtili se desfasoara spiralat, avand ca ax Sushumna-localizat in maduva coloanei vertebrale, si intersectandu-se in dreptul “chakrelor. Astfel, nu ne este clara notiunea de “stanga” sau “dreapta.Totodata, nu realizam daca acesti curenti subtili sunt ambii ascendenti/descendenti sau contrari.
Cel mai usor de aflat adevarul este prin Clarviziune, dar mai trebuie sa curga apa pe Dambovita pentru asta.
LikeLike