Somnambulismul – partea a doua

Diferenta dintre somn si somnambulism este data prin doua contraste, unul de substanta si unul de esenta.

Primul este miscarea la care este supus corpul somnambulului (ambulismul nu este o trasatura neaparat specifica) fata de cel al unui om care se afla in somn normal.

Cel de-al doilea este faptul ca visul este o stare de fericire, de “desmarginire” a sufletului, pe cand somnambulismul este o stare “impiedicata de desmarginire” (- cf. Hasdeu), adica somnambulul sufera.

Asemanarea dintre somn si somnambulism se bazeaza nu pe faptul ca se trag obloanele, ci pe faptul ca amandoua pot fi naturale sau artificiale (provocate).

In cazul in care sunt naturale, atunci totul este relativ simplu, spiritul si sufletul sunt in actiune pe buton automat.

Insa, in cazul in care sunt provocate (pentru somn vezi cloroform, somnifere in general iar pentru somnambulism vezi hipnoza), ei bine aceste efecte de marginire-desmarginire se amplifica.

About George Grigorescu

Despre cum să nu fugim de întâlnirea cu Sufletul

Posted on January 10, 2015, in Dormitorul and tagged , , , . Bookmark the permalink. 3 Comments.

 1. Luam la cunostiinta ca se vorbeste depre suflet, spirt si pozitionarea lor fata de somn, somnambulism, visare.
  Am dori sa stim mai multe despre ele. Unde este “sediul” sufletului? dar al spiritului? Ce se intampla cu ele in timpul somnului? Ce este sufletul? ce este spiritul? tehnic vorbind. Cum putem lucra cu ele, cum le putem armoniza, constientiza? De ce anume depinde ca procentul viselor “fericite” sa fie majoritar? Este Visul “ultima frontiera”?

  Like

 2. Sunt frumoase intrebarile. Vor raspunde la ele doar cei care stiu sa raspunda la ce a facut Iisus cu Aurul, Smirna si Tamaia care i s-au dat daruri la nastere de catre cei Trei Magi.

  Like

 3. Poate m-as descurca in ce priveste Aurul si Tamaia, dar cu Smirna nu stiu. Am trebuinta sa aflu care este diferenta intre Smirna si Tamaie; in Dex, Smirna= a sta in pozitie de drepti. Asta o fi tot intelesul: a fi vertical, a tinde spre normal?

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: