Mitul caprei cu trei iezi

Ce nu am inteles de la Ion Creanga (1837-1889), a trebuit sa intelegem de la Georges Ivanovitch Gurdjieff (1866-1949). Pentru ca de trebuit, trebuia.

Citisem de la Vasile Lovinescu ca povestea Caprei cu trei iezi (1875) este reprezentarea unui mit antic care nu face referire neaparat la personaje reale sau imaginate, cat la facultati interioare ale omului. Creanga a fost fara indoiala un initiat, mitul este preluat, este intalnit si la Grimm si ni se adreseaza noua tuturor. De aceea este si atat de simplu!

Ne intereseaza in mod osebit cine sunt Lupul, Capra si cei Trei Iezi, mai ales ca Lupul este cumatru al Caprei.

Iata deci secretele:

Lupul: intregul functionarii fundamentale si reflexe a organismului uman (Gurdjieff)

Oaia (Capra): ansamblul functionarii sentimentului uman (Gurdjieff)

Cei Trei Iezi: cele trei gune care determină Exaltarea, Amploarea şi cufundarea în Abis (Lovinescu). Cele trei gune sunt Ida, Pingala si Sushumna.

Asadar, ochii mari la pastorii de oi pentru ca asta este cea mai veche “meserie” din lume!

About George Grigorescu

Despre cum să nu fugim de întâlnirea cu Sufletul

Posted on December 23, 2014, in Laboratorul and tagged . Bookmark the permalink. 24 Comments.

 1. Cine mai e si Gurdjieff asta, ca la noi in sat nu era nici unu cu numa aesta? De-a curi easti?
  Arman easti? Pesemne era un “intelectual”, fata de Creanga Ion care era un taran cu initiere de Solomonar, suflet pereche cu Geniul Eminescu Mihai.t

  Pe ciobaneste:

  Lupu=Lumina, cu simbol de bau-bau=nu-nu=da, Intuneric

  Oii=Lumina, Capra fiind versiunea imbunatatita, in sensul ca stie ce are de facut, adica sa urce

  Cei Trei Iezi sunt cele 3 seturi de ADN, Tripla Incinta Druidica, lala…

  Sa ne ierte fratili, dar cele 3 gune sunt : Tamas, Rajas si Sattwa.

  Sushumna, Ida si Pingala e altceva.

  Deci:

  Trei i-e-zi cucueti (adica cu potential latent) usa Mamei descuieti, ca mama v-a duce voua…

  Adica Doamna Mama vroia sa le aduca Iluminarea Celulara, adica se le penetreze membrana celulara, sa le trezeasca si celelalte spirale de ADN, numai ca membrana celulara e controlata de nucleu, adica Lupu care e tot Lumina dar e deghizat in Intuneric, la fel cum in Harap-Alb/Alba-Neagra, Spanul era cel care Initia…

  Si ne reamintim cu aceasta ocazie ca Dacii erau ceva aparte in lumea getilor/tracilor. Erau pastori initiati. De altfel cuvantul Dac inseamna tot Lumina, pe filiatia Lup/Daoi. Sesizati?

  Ei si?

  Liked by 1 person

  • Exista in religia Orientului cele 3 principii (sau gune) ale Cosmosului numite SATTVA, RAJAS, TAMAS. Ele sunt intalnite in traditia romanesca ca fiind cele 3 Iele care poarta numele specifice Margalina, Rosalina si Savatina. Iese in evidenta foarte usor inversarea ordinii, astfel Margalina in traditiile satului romanesc este prima si nu ultima, reciproc valabil pentru Savatina.
   Cele trei culori specifice acestor principii sunt:
   SAVATINA (SATTVA) – negru, vezi SATURN
   ROSALINA (RAJAS) – rosu
   MARGALINA (TAMAS) – alb, contine pe acelasi GAL precum PINGALA – PIN intalnit si in pineala. GAL=ALB
   Aceste trei principii care in legende sunt cunoscute ca fiind teribile, este de inteles ca nu sunt rele. Nu exista aceasta denumire in alchimie. Ele mereu joaca aceeasi hora, sunt nedespartite. Asta inseamna ca ele vietuiesc impreuna. Se pare ca acesta este secretul vietii, al longevitatii si le inglobeaza pe toate: ALB caracterizat de liniste, ROSU caracterizat de pasiune, NEGRU caracterizat de apele inferioare.
   Principiul pe care functioneaza echilibrul este simplu: trebuie gasit balansul intre cele trei.

   Like

   • Sesizam ceea ce ar putea fi o neconcordanta in textul de mai sus, respectiv:

    -” MARGALINA (TAMAS) – alb” in contraparte cu “NEGRU caracterizat de apele inferioare” si “SAVATINA (SATTVA) – negru”

    – SATTVA-tendinta ascendenta, o banuim in relatie cu “Apele Superioare” ci nu cu cele inferioare.

    Daca spunem TAMAS-negru, atunci ar putea avea inteles.

    Like

 2. M-am prins! Este exact ideograma Yin-Yang “dacica”, cea cu trei sectoare de cerc (din pacate poza ei nu prea este pe net!), exact in culorile de mai sus.

  Adica, SATTWA=tendinta ascendenta, RAJAS=tendinta mediana si TAMAS=tendinta descendenta. Da, are noima. Rosu ar putea fi Sushumna=canalul central=meridianul energetic cel mai important din corp, cu sediul in maduva spinarii.

  Se pare ca avem toata “tehnologia” in noi, trebuie doar sa o facem deplin functionala!

  Like

 3. Intre timp au mai venit intelegeri, daca mai intereseaza pe cineva.

  Rajas=iedul mijlociu=tendinta mediana, ca dovada ca s-a ascuns sub pat, adica in pozitie orizontala

  Sattwa=iedul mare=tendinta ascendenta, ca dovada ca a stat dupa usa in picioare, vertical si tot el a avut si initiativa de a -i dechide lupului usa (membrana celulara)

  TAMAS=tendinta descendenta=ca dovada ca smecherul s-a ascuns in soba-simbol al lumii subterane.Tot el a scapat cu viata, dar salt spiritual nu a avut. Papagalu’ era cu-minte in loc sa fie cu-Inima (adica avea IQ mare, dar EQ prea mic).

  Tot respectul si iubirea pentru Ion Creanga!

  Si cu asta basta! ca-l plictisim pe Mitica!

  Craciun cu Sanatate si multe Bucurii!

  Like

 4. In toata povestea, cel mai important e fieraru, al cu pila! Fara nume, fara chip, cel ce transforma vocea lupului si schimba destinele tuturor!
  Craciun Fericit!

  Like

  • Craciun frumos si tie George! Adevarul este ca expresia “a ascuti dintii si limba pentru a-i subtia glasul” numai la Creanga am intalnit-o. Acum, daca sunt variante care spun ca i-a ascutit limba si dintii cu pila, nu pot decat sa remarc ca Pila este unul din cele 100 de nume ale lui Dumnezeu. Desigur, este doar un amuzament, nu avem dovada ca autorul a dorit sa sugereze lucrul acesta.
   Toate bune!

   Like

 5. Brilliant Valahule!

  Intre timp “Mitica” si-a mai revenit din blazare si mi-a dat voie sa ma mai a-be-rez p-acia (de la Rezonanta, binenteles).

  Anul 2015 este anul Oii, adica anul Luminii in crestere evidenta.

  Pai cand s-a mai pomenit de Craciun ca Soarele, simbolul lui Hristos(fratele!) sa fie cum e astazi?

  Raspunsul e simplu: Decembrie 1989, Romania, Revolutie, Martiri,…Mithra, adica noi.

  Da, incepe Adevarata Revolutie, a inceput DEJA!

  Pai dragul de Lup ce pate saracul? Cumatra-sa il arunca-n foc sa-l regenereze. Phoenix-ul in Carpati.

  Phoenixule!

  Like

 6. Completam cu alte intelegeri:

  – Capra si cu Lupul erau “cumetri”. In jargon, a fi “cumatru” cu cineva inseamna a avea “initiere” comuna.

  – Lupul a fost la Mesterul Fierar sa-i umble la Vishudha – istmul cel stramt prin care toate intra si ies!

  – Iedul cel Mare si cel mijlociu au trecut prin Vishudha Lupului si dusi au fost. S-au integrat in Lumina.

  – “iedul cel mic” suntem noi astia care inca mai or-becaim p’acia. Cica d-aia merge lumea prost c-a ajuns coada sa fie cap!

  – Lupul – ar putea simboliza Lumina Tatalui

  – Capra – ar putea simboliza Lumina Mamei

  Like

  • Daca am fi ,,iedul cel mic ” am deschide intotdeauna doar cui trebuie sa deschidem !
   Cum se face ca deschidem tot aiurea ? In fata ies tot mereu Iedul cel mare si cel mijlociu, si ne mananca lupul -Tentatia ! Iedul cel mic ar fi un principiu.Care ?

   Like

 7. Draga Terrakhan, mi se intampla sa fiu foarte bucuros de vorbele lasate pe aici in legatura cu acest subiect, asa ca te rog, daca doresti, sa citesti toate comentariile care s-au postat. Personal, chiar le iau foarte in serios si-mi aduc hotaratoare “intelegeri”.

  Revenind:

  – iedul cel mic este “yes-man-ul”: “da mamuca!”/”sa traiti sefu!”, e cel care e cuminte, adica doarme, nu e pregatit sa intre in “lumina”.
  – iezii mai mari sunt “neofitii” pregatiti sa fie mistuiti de “lumina”(Lupul)

  – Cumatra Capra si Cumatrul Lup sunt in aceiasi “loja”, dar sunt intr-o ierarhie. Asfel, Lupul este superior, fiind “pustnic”, traind retras in padure, neavand familie. El este cel care face “treaba”. Capra, in schimb se ocupa cu cele lumesti: merge la “shoping”, face parastase, creste discipoli( iezii) si la sfarsitul povestii “il purifica” pe Lup.

  Interesant este ca Lupul este totemul dacilor, or noi suntem daci/romani=”purtatori de Lumina”, adica Basmul Initiatic “Capra cu 3 iezi” este despre noi!

  Like

  • Adevar este ca nu stiu.Ar fi si culmea sa stiu !Pe un text initiatic fiecare ,,brodeaza “cu ce are la momentul dat.La fel de adevarat este ca nimeni nu stie tot…cat de bucurosi am fi ,cat de serios le-am lua in considerare.Asa stand lucrurile ,Capra si Lupul pot foarte bine sa nu fie cumetri,pot sa fie unul si acelasi lucru.Capra ii ingrijeste,Lupul ii mananca,pana nu il arunca in foc nu se termina.

   Liked by 1 person

 8. Ai dreptate!

  Calea este interioara si este personala. Ce se face pe blogul acesta select este o incercare de “peticeala”, ne completam unii pe altii ca sa iasa “tesatura” frumoasa si folositoare.

  Pentru mine,ce se poate culege de pe acest blog este unul din motoarele de progres spiritual personal. Vorba Maestrului: “nu stiu altii cum sunt…”.
  Bucuria vine din faptul ca sunt constient de asta si de-aia ma si laud!

  PS:

  – conform basmului Lupul mai avea si alte “Cumetre” Capre, dar despre capra noastra nu se pomeneste sa mai fi avut alti cumetri!

  Liked by 1 person

  • Uneori esti destul de ,,incifrat” ca sa nu stiu ce sa mai cred…A ,,broda” nu e acelasi lucru cu a ,,petici”.Am tot respectul ,ce se face nu e o peticeala,pur si simplu am regasit aici o tema deosebita,chiar e deosebit si poate fi folosit instructiv functie de cat intelegem ce avem de facut cu noi.Pe tema in discutie incerc sa emit o parere,fara sa am pretentii .
   Sattva,rajas ,tamas…am ceva informatii,dar ,cu ce am nu le pot potrivi in poveste ! Sigur,poate fi si o deficienta personala,faptul ca eu nu le pot potrivi nu inseamna ca nu se potrivesc la un anumit nivel…Deci, clementa,nu vad momentan prea departe, dar atata cat vad e corect !

   -Capra ar putea fi ceea ce ne uneste ,ceea ce ne creste ,ceea ce ne aduna de pe drumurile atat de intortocheate ale existentei -natura umana de lumina.Individualitatea .De la Cauzal in sus.
   -Lupul ar putea fi ceea ce ne desparte,ceea ce ne face sa vedem deosebirile,natura umana inferioara.Personalitatea.De la Cauzal in jos.
   – Iedul cel mare ar putea fi Intelectul nerafinat,mentalul inferior.Prea increzator in fortele proprii,in ceea ce stie el.
   -Iedul cel mijlociu ar putea fi Sentimentul,Astralul.Reactia fara discernamant,ruperea de contextul rational.
   – Iedul cel mic …e cuminte,ascultator, si e singurul care recunoaste ,,Parola “.Usa catre Dumnezeu se deschide doar celor curati ,asa spun toate invataturile,toti Invatatii din toate timpurile.Nici Creanga nu putea sa spuna altfel.Puritatea.

   Personalitatea isi ia hrana din Mental si Astral.Capra si iedul cel mic il arunca in foc .
   O constiinta inalta, dublata de puritate, e ca un foc…doar ca doare…mama ce mai doare,doare ingrozitor.

   Le-am potrivit cum m-am priceput si eu mai bine…citeam Omraam, si mi s-a parut ca tare se mai nimereste !Daca cineva le vede mai ,,sus” decat le vad eu,sa-si faca mila , am zis si eu ca omul care nu pricepe.

   Like

   • Zic ca Lupul si Capra sunt in antiteza. Este evident. Gurdjieff spune ca primul este instinctul material (nu mai departe ca pe Lup il mana instinctul foamei), iar Capra este instinctul sufletului (care aduce lapte in tate). Cei trei iezi par a fi contientul, subconstientul si constiinta, stari care pot fi compromise aproape integral. Capra le detine, Lupul le strica. Capra le redobandeste. Atentie, Capra l-ar fi putut vana pe Lup oricand, dar nu o face decat la sfarsit dupa ce este vaduvita de cei doi copii.

    Like

   • Nu am citit Gurdjieff …de fapt nu am citit multe.Uneori asta e un handicap major ,alteori e o binecuvantare.
    Sa stii ca si eu m-am gandit la constient,subconstient si constiinta !In fond si varianta asta spune tot cam asa.Tema e universala.Nu putem intra in mintea lui Creanga sa stim exact ce si cum,sau se poate dar nu stim cum…M-am mai dus cu gandul si la o Lege,Rezonanta.Fiecare din cei trei au primit pe cum le era sunetul.Poate a expus o lege universala.Poate nu.Oricum, invataturi avem de invatat. N-au trait degeba,nu traim nici noi chiar pe langa. Sa le multumim.
    Nu stiu daca e chiar o antiteza antiteza…Daca in realitate autorul trateaza despre o Forta ,stim noi care,si capra si lupul e …cum le avem,ce hrana gaseste pe unde gaseste,e complicat in cuvinte.

    Like

   • Stii ceva ?M-am uitat ca ai facut capra vanatoare …sa ma crezi te rog ca pasajul asta nu mi-a sarit in ochi din rautate.Nu. Pot sa-ti demonstrez ca te stimez ,dar nu mai pot sa demonstrez niciodata,nimanui,ca sunt inca magar pe cum eram !Deci ,zicand sa zambim doar cat sa le facem pe toate sa se descurce singure in fata noastra,atat si nimic altceva,am sa-ti spun ca o colega de servici a venit intr-o zi si mi-a zis cat se poate de serios, nu zambea,nu era pornita pe glume :
    – Mama a facut capra vanzatoare…
    Era sa dau in balbaiala !
    – Baaaiii…du-te ma…ce Dumnezeu,capra la tejghea ?!
    M-a privit trist cu o geana umeda :
    – Nu,ma,tampitule ,o vinde !

    Like

 9. Raspundem:

  – “Incifrat” nu sunt deoarece nu fac parte din nici o fratie in afara de de cea a Oamenilor. Ce pare incifrat e de fapt lipsa mea de rabdare si insuficienta iubire in a ma exprima armonios – tine de puterea chakrei Manipura care e in “constructie” la mine.
  Cu domnul Creanga insa e altfel: era in lume dar, nu mai apartinea de mult lumii acesteia. Dansul a povestit incifrat.

  – “Peticele” ne astupa gaurile, pe care daca nu le aveam, nu mai eram prezent cu comentariile si va ajutam de undeva de sus. De fapt cuvantul corect este “urzeala”.

  – “Corolar” : “Ii inveti pe altii ceea ce ai tu cea mai mare nevoie sa stii!” Ha Ha!

  – ca roman cred definitiv ca Lupul este simbolul Luminii. Negru-Voda.

  Textul tau este foarte frumos si poate deschide unora sau altora dintre cititori, noi perspective.

  Ideea este ca daca “brodeala” ta iti aduce aceiasi bucurie si intelegere cum mi-o aduce a mea, atunci e PERFECT.

  – cat depre domnul (la misto) OM-RAAAAA-M, se dadea bulgar, dar era roman.

  PS:

  – a avea “Pile”. Fierarul lucra cu Pila, cu Gratia lui Dumnezeu. Pune-mi si mie o Pila! Multumesc.

  Like

  • Ha ha…ha punct.Si tu sa-mi pui mie !O sa ne punem pile pana o curge trentele de pe noi…
   Nu stiu de unde Dumnezeu ti-a trecut prin minte ca pila e Gratia,ca sa nu mai spun cat ma minunez ca te gandesti ca eu as avea mare trecere la Dumnezeu ca sa-ti pun si tie pile ! Zau asa !Mi-e drag,mi-e tare drag,dar intre El si mine am pravalit niste pietroaie ca-mi vine sa urlu de atata prostie omeneasca !
   Si…aicilea…lupu iti pare simbol de lumina ?!Nu ma ‘nerva !Ma doare-n cot sa fiu roman cu lup pe piept; n-ar fi mai bine cu soare in inima,adica cum iti doresc si tie sa ai azi si in toate zilele tale ?!

   Like

  • Corect! Se vede si in poza.

   Like

 10. @George

  S.O.S

  Inca nu inteleg de ce spui ” Capra l-ar fi putut vana pe Lup oricand”. Astazi dupa atata AMAR (RAMA!) de vreme am recitit Basmul (deoarece am primit cadou cartea, haha!). Emotii de o mare intensitate pentru mine! Astfel, mentin si intaresc tot ce am afirmat pana acum. Probabil ca nu o sa revin aupra lor pentru a le demon-stra, dar am “vazut” noi si noi amanunte “fabuloase” in cuvintele si frazele povestii. Imi imaginez cum domnul Lovinescu ma mangaie pe cap si cum domnul Creanga “moare” de ras. ” E mai tarziu decat crezi!”.

  S-aude?

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: